Potrawy regionalne Suwalszczyzny

Każdy region Polski, może poszczycić się charakterystycznymi dla siebie potrawami. Udając się w dowolną część naszego pięknego kraju, warto poza zwiedzaniem i odpoczynkiem, poznać również lokalne kulinaria. Kosztowanie regionalnych przysmaków, pozwoli nam odkryć dania, o których istnieniu być może nie wiedzieliśmy. Niektóre z nich, to prawdziwe rarytasy.

Czego warto spróbować na Suwalszczyźnie?

suwalska restauracjaJedną z najciekawszych kuchni regionalnych, jest bez wątpienia ta, którą poznać możemy, będąc na Podlasiu i Suwalszczyźnie. Każda suwalska restauracja posiada w menu tradycyjne przysmaki. Czego koniecznie trzeba spróbować, odwiedzając ten piękny region? W lokalach gastronomicznych serwowane są przede wszystkim potrawy mączne i ziemniaczane, z których słynie ten rejon. Za najbardziej charakterystyczne dania, uznaje się kartacze (cepeliny), bakę ziemniaczaną, ser koryciński i pierogi z rozmaitymi nadzieniami. Wielką popularnością cieszy się także kiszka ziemniaczana (organizowane są nawet regionalne konkursy na tą najlepszą). Serwuje ją w zasadzie dowolna suwalska restauracja. Oprócz wymienionych dań, warto skosztować również soczewiaków, czyli kotletów ziemniaczanych, nadziewanych zieloną soczewicą, cebulką i pieczarkami. Suwalskie karczmy, to również raj dla smakoszy ryb słodkowodnych. Jeżeli chodzi o słodkości, w kartach menu nie brakuje oczywiście sękacza i popularnych ciast- mrowiska i marcinka.

Udając się w podróż, zawsze warto zapoznać się z lokalnymi tradycjami, historią i oczywiście kuchnią. W Polsce jest wiele pięknych miejsc, które również pod względem gastronomicznym, są w stanie zachwycić. Wiele klasycznych potraw, chociażby terenów Podlasia i Suwalszczyzny, wpisanych jest na listę produktów tradycyjnych- tym bardziej warto ich skosztować.