Mleczny jogurt domowy

 

Właściwie zbilansowana dieta pozwala nam utrzymać ciało i umysł w bardzo dobrej formie. Nie może w niej zabraknąć mięsa, nabiału, owoców, warzyw i zdrowych tłuszczy. Warto wybierać produkty pochodzące z ekologicznych i sprawdzonych źródeł, a niektóre produkty samemu wykonywać w domu.

Lepszy jogurt domowy, czy kupiony?

domowe jogurtyNabiał sprzedawany w sklepach często jest wzbogacany cukrem pod różnymi postaciami, mlekiem odtłuszczonym w proszku i koncentratami soków owocowych zamiast świeżych produktów. W niektórych jogurtach znajdziemy także żelatynę pochodzenia zwierzęcego, która nie należy do najzdrowszych produktów. Aby mieć pewność, co do jakości spożywanego nabiału, najlepiej robić samemu domowe jogurty. Będą o wiele zdrowsze, a w swoim składzie będą zawierać jedynie naturalne składniki. Domowy jogurt nie musi być słodzony cukrem, bo sezonowe owoce są na tyle słodkie, że osłodzą kubeczek nabiału w wystarczający sposób. Wykonanie domowego jogurtu zajmie nam tylko chwilę, bo resztę pracy wykona za nas jogurtownica. Aby cieszyć się jego smakiem, należy pasteryzowane mleko wymieszać z porcją naturalnego jogurtu i wstawić do urządzenia na około dziewięć godzin. Po upływie czasu produkt jest gotowy do spożycia i możemy go wtedy wymieszać z dowolnymi owocami, płatkami, czy bakaliami. Samodzielnie możemy stworzyć smak, jakiego nie dostaniemy w żadnym sklepie i w dużo niższej cenie. Mamy dbające o zdrowie swoich dzieci, coraz częściej same robią produkty nabiałowe w domu, bo są dużo zdrowsze.

Przepisów i sposobów na jogurt znajdziemy mnóstwo w internecie i też tam możemy się zainspirować na samodzielne wykonywanie tego pysznego produktu. Zawiera on mnóstwo dobrych dla naszego organizmu bakterii,  które budują naszą odporność i zapewniają dobry stan zdrowia.