Jak zrobić kiszonkę?

Proces kiszenia wcale nie musi być kojarzony tylko i wyłącznie z przygotowywaniem kiszonej kapusty lub ogórków, ponieważ w podobny sposób można przygotowywać dobrej jakości pasze dla zwierząt. Podobieństwa dotyczą oczywiście przede wszystkim procesów kiszenia zachodzących we właściwie przygotowanym środowisku. W kiszonce z poplonów w mogą znajdować się różne składniki.

Rośliny do produkcji kiszonek

kiszonka z poplonuRolnicy, którzy nie dysponują dużą liczbą hektarów, muszą szczególnie dobrze wykorzystywać wszystkie swoje pola. Na szczęście teraz dzięki połączeniu wiedzy i nowoczesnych urządzeń rolniczych można produkować zdecydowanie więcej, ponieważ konkretnego pola nie trzeba już kojarzyć tylko z samym zebraniem z niego zboża. Przecież po żniwach zostaje jeszcze sporo czasu, w którym panują warunki sprzyjające dla rozwoju roślin. Kiszonka z poplonu to naprawdę dobry pomysł pod warunkiem, że taki poplon będzie składał się z odpowiednich gatunków roślin. Warto zadbać tutaj o dużą różnorodność, ponieważ może to mieć pozytywny wpływ na wartości odżywcze takiej kiszonki. W skład tej mieszanki mogą wejść między innymi różne zboża takie jak owies, pszenica, kukurydza i tym podobne. Częścią poplonu może być również gorczyca. Tym bardziej że jest to roślina, która rozwija się i kwitnie naprawdę szybko. Dlatego jeszcze przed przyjściem mrozów można swobodnie zdążyć przygotować dużo takiej paszy.

Działania związane z przygotowywaniem kiszonki polegają przede wszystkim na skoszeniu czegoś takiego przy użyciu sieczkarni, ponieważ wszystkie fragmenty roślin powinny być dokładnie rozdrobnione. Następnie są one dokładnie ubijane w konkretnym miejscu i szczelnie przykrywane grubą folią odporną na powstawanie różnych uszkodzeń, ponieważ wtedy warunki będą właściwe. Z poplonów kiszonki może być naprawdę dużo.