Jak działa fermentowany ryż?

Warto wiedzieć, że czerwony ryż stanowi niezbyt popularną odmianę ryżu, która wyróżnia się ciemnoczerwoną barwą podłużnych i wąskich ziaren. Z tego powodu warto sięgać po taki ryż, ponieważ jest nie tylko lekkostrawny, ale jednocześnie bogaty w składniki odżywcze i inne istotne dla funkcjonowania organizmu substancje. Jego ziarna pochodzą z południowej Afryki czy Madagaskaru. Dodatkowo czerwony ryż jest wykorzystywany nie tylko w kuchni, ale i w medycynie.

Poznajemy właściwości fermentowanego ryżu

fermentowany czerwony ryżGłówną cechą odróżniającą czerwony ryż od białego jest większa zawartość błonnika oraz substancji odżywczych. W tym kontekście ustępuje on wyłącznie czarnej odmianie. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że ryż czerwony powoduje obniżenie poziomu cholesterolu, a także wspiera pracę serca. Zmniejsza on ilość płytki miażdżycowej i jednocześnie posiada antocyjany. Wysokiej jakości fermentowany czerwony ryż przyspiesza metabolizm i wspiera układ odpornościowy. Dodatkowo zmniejsza on uczucie zmęczenia. Dzięki zawartości monakoliny K powstającej w czasie fermentacji ryżu czerwonego powoduje obniżenie poziomu cholesterolu. Nic więc dziwnego, że obecnie drożdże z czerwonego ryżu stanowią składnik wielu preparatów farmakologicznych. Zazwyczaj fermentowany czerwony ryż jest w suplementach diety w formie tabletek albo kapsułek.

Ze względu na fakt, że tabletki na cholesterol zawierające w składzie czerwony ryż korzystnie wpływają na pracę serca, są szczególnie zalecane w przypadku profilaktyki chorób układu krążenia. Dodatkowo wyciągi z czerwonego ryżu można zakupić w aptekach. Warto więc poświęcić chwilę na dokładniejsze zapoznanie się z ofertami suplementów zwierających w swoim składzie czerwony fermentowany ryż. Warto wybierać te środki, które mają prosty skład.